Tardor de jornades, trobades i congressos al País Valencià

Tardor de jornades, trobades i congressos al País Valencià
23/10/2019 cdmon

La tardor ha portat al País Valencià nombroses jornades, trobades i congressos. De sud a nord, les nostres comarques s’han omplert de debat, festa i coneixement. Així, el 3 al 6 d’octubre, la localitat de Borriol, a la Plana Alta, va celebrar les II Jornades de Pedra Seca, que com a novetat d’enguany incloïen el I Concurs Internacional d’Arregladors de Pedra, amb un èxit notable de participació. Amb la mateixa temàtica, el poble del Pinós, al Vinalopó Mitjà, acollí els dies 18, 19 i 20 d’octubre la X Trobada Pedra Seca, que se celebra bianualment. Enguany era la primera trobada des que s’ha obtingut el reconeixement de patrimoni immaterial de la humanitat de la UNESCO, gràcies a una candidatura conjunta de diversos territoris de la Mediterrània. Amb una notable assistència d’arreu dels Països Catalans i també d’altres regions de l’Estat, la X Trobada abordà qüestions com la gestió patrimonial o la construcció en pedra seca hui en dia.

El mateix cap de setmana tingueren lloc les Jornades Culturals de la Plana de l’Arc. La Plana de l’Arc abraça diversos municipis de la Plana Alta, que anualment s’alternen per organitzar les Jornades. Enguany, fou el torn de la Vall d’Alba i, entre altres coses, s’hi presentaren diverses publicacions i exposicions de temàtica local.

Tornant cap al sud, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) està organitzant unes jornades sobre el patrimoni immaterial festiu de la comarca, que ha anomenat Patrimoni Ociós. Des del 4 d’octubre i fins al final de novembre, se celebren actes a diferents localitats, que combinen les aportacions d’acadèmics i d’estudiosos amb les dels professionals de la festa.

A Alcoi, el Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics ha organitzat dins del cicle “Coneixent la nostra història” diversos actes al voltant del 40é aniversari dels primers ajuntaments democràtics.  Una exposició i diverses xerrades han servit per repassar l’evolució dels ajuntaments des del segle XIX al XX.

I d’ací al cap d’any encara tenim cites importants: els dies 8 i 9 de novembre, Castelló de la Plana ha d’acollir el II Congrés Internacional de Jocs en La Història, que per a aquesta edició s’ha centrat en “La Diversitat lúdica a l’escola i al temps lliure”. A més de la part científica, el dia 10 de novembre el poble de Sant Mateu (l’Alt Maestrat) celebrarà una part més pràctica i lúdica amb el Festival Maestrat Games.

També hi ha pendent el IX Congrés d’Història Comarcal, que el Centro de Estudios Requenenses (CER) ha programat per als dies 15, 16 i 17 de novembre. Aquesta edició porta per lema Población y despoblación: apuesta por el paisanaje i les sessions se celebraran a Requena, Camporrobles i Jaraguas.

I per tancar el mes de novembre, l’Associació Valenciana d’Antropologia i la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València han assumit l’organització del II Congrés Internacional sobre Patrimoni Col·lectiu Immaterial, que tindrà lloc els dies 18,19 i 20.

0 Comments

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

X