Aquest divendres s’inaugura l’exposició Patrimoni contra les cordes

Aquest divendres s’inaugura l’exposició Patrimoni contra les cordes
15/12/2020 cdmon

Després de diversos endarreriments per culpa de la Covid-19, l’exposició Patrimoni contra les cordes s’inaugurarà aquests divendres 18 de desembre al Castell d’Alaquàs, on la Federació d’Instituts d’Estudis del PV (FedinesPV) té la seua seu. L’exposició Patrimoni contra les cordes és una de les principals iniciatives de la FedinesPV i s’ha realitzat amb la col·laboració dels centres d’estudis locals i comarcals. És el fruit de dos anys de feina, després que la idea va sorgir i es va aprovar  a l’Assemblea General del 2019 a Teulada. .

L’exposició s’ha muntat al primer pis del pati interior i l’acte d’inauguració se celebrarà a les 19 h a la Sala de la Xemeneia amb la presència de l’alcalde d’Alaquàs Toni Saura, del subdirector general del Llibre, Arxius i Biblioteques Vicent Moreno, de la directora de l’IRMU M. Carme Jiménez, del president de la CCEPC Josep Santesmases, del president de l’IDECO Horta Sud Alfred Ramos i del president de la mateixa Federació Josep V. Frechina. A banda de presentar l’exposició, es farà un xicotet reconeixement a l’IDECO Horta Sud pel premi Recercat, que han rebut enguany, en el marc de les jornades homònimes que s’hagueren de celebrar telemàticament.

Per assistir a la inauguració i per mantenir l’aforament de seguretat, cal confirmació prèvia (al correu de la FedinesPV).

Per altra banda, tot i que la inauguració oficial serà aquest divendres, l’exposició no s’obrirà al públic fins al 16 de gener, per respectar les normes sanitàries del Castell d’Alaquàs. I a partir del 30 de gener, ja començarà a rodar pel territori.

Difondre el patrimoni i reivindicar els centres d’estudis

L’exposició Patrimoni contra les cordes es planteja amb diversos objectius. En primer lloc, per donar a conéixer –i, per tant, per fer-ne denúncia pública– d’alguns dels elements patrimonials que estan més amenaçats al País Valencià; en segon lloc, ha de servir per a difondre i reivindicar la feina dels centres d’estudis locals i comarcals i, per extensió, de la FedinesPV; i, en tercer lloc, l’exposició ha de ser també un element de cohesió d’aquests centres i de vertebració territorial, en la mesura que el contingut puga transmetre un missatge unitari al conjunt de la societat. Així, en última instància, l’elaboració de l’exposició ha de servir per a establir un full de ruta o una proposta conjunta de treball dels centres d’estudis locals i comarcals per protegir el patrimoni amenaçat, que interpel·le tant el públic com les administracions.

Què hi podem trobar

Fins al moment, l’exposició ha comptat amb la participació de dotze centres d’estudis del PV. Aquests són: el Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics, l’Institut d’Estudis Comarcals del Camp de Túria, el Centro d’Estudios Requenenses, el Centro de Estudios La Serranía, el Centre d’Estudis del Maestrat, l’Associació Cultural Centelles i Riusech (Oliva), el Instituto de Estudios Comarcales de la Hoya de Buñol-Chiva, el Instituto Cultural y de Estudios del Rincón de Ademuz, l’Instituts d’Estudis Comarcals de l’Horta Sud, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, la Asociación Cultural Las Alcublas i la Asociación Cultural Serratilla (Utiel).

Per cadascun d’aquests centres hi ha dos elements patrimonials que poden ser tant històrics com naturals, materials com immaterials, mobles o immobles. Així, entre els exemples de patrimoni immoble que podem trobar a l’exposició, hi ha les vivendes obreres d’Alcoi, el Castell del Real d’Olocau, les ceberes de l’Horta o el conjunt històric de Castielfabib; entre el patrimoni immaterial, hi trobem la Fiesta de las Mayoralesas de San Joaquín, a Las Alcublas, l’elaboració artesana de l’alajú, a Utiel o les Relaciones de moros y cristianos de Campo Arcís, a Requena; entre el patrimoni natural, el jaciment de petjades de vertebrat del Triàsic Superior (a Cortes de Pallàs) o la xarxa fluvial de la Vall d’Albaida. Aquests són només alguns dels exemples del variat patrimoni recollit a l’exposició i que, alhora, posen de manifest l’abast de les amenaces que planen sobre el territori.

De tots aquests elements patrimonial s’hi recullen algunes dades bàsiques, com la cronologia o les figures de protecció, si les tenen, i s’hi fa una xicoteta descripció que permet conéixer i entendre la vàlua de cadascun d’ells.

L’elaboració i el comissariat

L’exposició Patrimoni contra les cordes es compon de diferents plafons de lona elaborats amb continguts aportats pels centres d’estudi locals i comarcals a partir d’unes mateixes pautes. Així, els centres han identificat diferents elements amenaçats del patrimoni local o comarcal, d’acord amb dos criteris: d’una banda, la gravetat de l’amenaça sobre aquest element patrimonial; de l’altra, l’originalitat, el desconeixement i la particularitat de l’element patrimonial que puga suscitar l’interés de la persona que visita l’exposició.

La selecció final i la supervisió dels textos han estat realitzats per un comissariat d’especialistes, que l’han format Joan Mateu, geògraf i professor de la Universitat de València (UV), Joan Domínguez, filòleg i membre de l’Instituto de Estudios Comarcales de la Hoya de Buñol-Chiva, Elena Espuny, tècnica de projectes de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), Josep Vicent Frechina i Andreu, membre de la FedinesPV i Francesc Aracil i Pérez, membre també de la FedinesPV. Per altra banda, Helena Olcina, de l’estudi Fàbrikagràfika.com se n’ha encarregat del disseny.

Cal dir que el format de l’exposició és obert, amb la idea que, a poc a poc, s’hi puguen anar incorporant nous plafons d’altres centres d’estudis o entitats que hi vulguen col·laborar. De fet, el catàleg està pensat perquè es puga ampliar amb la incorporació de nous elements, si fora necessari.

Reserva i itinerància de l’exposició

Un cop inaugurada l’exposició, la FedinesPV ha obert la inscripció per a la reserva de dates per acollir l’exposició. Així, tant si es tracta d’entitats federades com si no, l’exposició es pot exhibir arreu del País Valencià, amb els requisits únics de la disponibilitat de les dates i un espai adequat. Si esteu interessats a exhibir-la a la vostra localitat o voleu més informació, podeu escriure a contralescordes@fedinespv.org.

X