Assemblea General a Castelló de Rugat: crònica + galeria de fotos

Assemblea General a Castelló de Rugat: crònica + galeria de fotos
01/06/2021 cdmon

La Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià va celebrar la seua Assemblea General ordinària el passat dissabte 29 de maig a Castelló de Rugat (la Vall d’Albaida). Enguany, l’entitat amfitriona ha sigut l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA), una de les entitats d’estudis més activa i dinàmica del PV i que en aquests moments està preparant la V Congrés d’Estudis de la Vall d’Albaida, precisament a Castelló de Rugat. En un Centre Polivalent ple de gom a gom –sempre amb les mesures sanitàries establertes–, vora quatre dotzenes de representants d’una vintena de les associacions federades van participar en l’Assemblea General, que també va comptar amb la presència i participació de l’Institut Ramón Muntaner (IRMU) i de la Coordinador de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC).

L’Assemblea General començà amb un acte de benvinguda, que va servir per a reconéixer la trajectòria de l’IDECO Horta Sud, que va rebre, de la mà de la directora de l’IRMU, el premi Recercat 2020, que no s’havia pogut lliurar físicament a causa de la pandèmia. També hi ha hagué espai per a un xicotet reconeixement a Vicent Moreno amb motiu de la seua jubilació: oriünd de Castelló de Rugat, Vicent Moreno, des de la Subdirecció del Llibre de la Conselleria de Cultura que ocupava, va mostrar sempre sensibilitat amb la Federació i els centres d’estudis. En aquest acte inicial, també hi va haver lloc perquè la vila de Bocairent presentara, a través de l’alcalde, la capitalitat cultural que ostenta enguany. Per últim, l’alcalde de Castelló de Rugat clogué l’acte amb unes paraules de benvinguda i donà pas a l’Assemblea General.

En l’ordre del dia de l’Assemblea, a més d’aprovar el balanç econòmic del 2020 i el full de ruta per al que resta de 2021, s’hi van traçar les línies mestres d’acció i actuació per al curs vinent. Unes activitats i accions en les quals destaca la difusió de la mostra «Patrimoni contra les cordes», l’edició puntual de la revista quadrimestral «Bastida», l’emissió del programa radiofònic quinzenal del mateix nom en la ràdio pública valenciana, els Premis d’Investigació Jove i altres propostes d’edició que, en breu, començaran a veure la llum.

L’Assemblea, a més, mostrà la decisió ferma de constituir FedinsPV com la «casa comuna» del món associatiu valencià al voltant de la cultura i el fet cultural. En aquest camí, es va ratificar la incorporació de quatre noves entitats: l’Associació d’Estudis Fallers, de l’Asociación «Castrum Altum», de Catral (el Baixa Segura), de l’Associació Cultural La Pebrella, de Canals (la Costera), i del Centre d’Estudis Antropològics-ACAF. Així, actualment la FedinesPV la componen més de tres dotzenes de centres d’estudis locals i comarcals escampats arreu de les comarques valencianes.

La sala del Centre Polivalent acollí també una xicoteta mostra de les publicacions recents dels centres d’estudis, que permeté comprovar el bon nivell de la investigació i la difusió de la cultura, la història i el patrimoni local i comarcal. També es pogué gaudir de l’exposició de l’IEVA Petjades de dones, que repassa els noms i les trajectòries d’algunes dones destacades de la Vall d’Albaida. La jornada va continuar a la vesprada amb una visita al Museu de la Gerra «Evarist Navarro» i a l’exposició Patrimoni contra les cordes, que romandrà a Castelló de Rugat fins a finals de mes.

 

X