El País Valencià ben present al Recercat d’Igualada

El País Valencià ben present al Recercat d’Igualada
09/05/2022 cdmon

El cap de setmana del 6, 7 i 8 de maig, tingué lloc a Igualada (l’Anoia) la XVIII edició del Recercat, la trobada dels centres d’estudis del territoris de Parla Catalana. És aquest un dels principals actes del calendari d’aquest particular món associatiu: el que es dedica a la recuperació, l’estudi, la divulgació i la conservació del patrimoni local i comarcal, que és, al cap i a la fi, el patrimoni dels conjunt del país.

Com en les darreres edicions, el País Valencià hi ha estat present no només a través de les entitats que hi acudeixen, sinó també a través de la Federació d’Instituts d’Estudis dels PV, que s’encarrega de coordinar un stand amb una bona mostra de les publicacions dels centres d’estudis. Enguany, hi havia publicacions de més de vint entitats, des de l’ICERA a l’IDECO Horta Sud, des del Camp de Mirra fins a Morella.

A més a més, en l’edició d’enguany vam poder gaudir de la presentació del projecte Connecting Roots, de l’Associació Connecta Natura, projecte amb el qual col·labora la Federació d’Instituts d’Estudis del PV. Hi havia, a més a més, posters de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (que hi fou present també a través del seu president) i de l’Associació d’Estudis Antropològics de Vila-real.

Un dels actes principals del Recercat fou el lliurament dels premis homònims, que enguany han recaigut en la Societat Andorrana de Ciències, en la categoria d’entitat, i «ex aequo» en l’historiador igualadí Pere Pascual Domènech i en el físic i estudiós Josep Campmany Guillot, en la categoria de persona. Pere Pascual és un dels grans historiadors de l’escola catalana que va renovar la historiografia en la segona meitat del segle XX. Es deixeble de Josep Fontana i Jordi Nadal. Recordem que en l’edició anterior, un dels guardonats fou Fermín Pardo, membre del Centro de Estudios Requenenses i gran recuperador de la cultura popular valenciana.

Amb tot, pel Recercat d’Igualada passaren centenars de persones, moltes d’elles dels mateixos centres d’estudis, per poder conéixer la feina tan important que realitzen aquestes associacions i que és pedra angular de la defensa del patrimoni.

 

X