El Recercat omple Aielo de Malferit de cultura i reflexió des del territori

El Recercat omple Aielo de Malferit de cultura i reflexió des del territori
14/06/2022 cdmon

Els passats dies 3 i 4 de juny, la localitat d’Aielo de Malferit (la Vall d’Albaida) va acollir la primera edició del Recercat al PV, organitzada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), la Federació d’Institut d’Estudis del País Valencià (FedinesPV), l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) i l’Ajuntament d’Aielo de Malferit.

El Recercat del PV és una prolongació del Recercat general, que se celebra cada any en la capital de cultura del Principat i que enguany ha arribat a la 18a edició. Aquesta iniciativa té un doble objectiu: ser un punt de trobada de les entitats de recerca local i comarcal i, al mateix temps, ser un aparador per a l’activitat de les entitats culturals del territori.

Amb aquesta intenció, Aielo de Malferit va acollir diferents activitats com ara exposicions, debats, presentacions i conferències, amb la voluntat de convertir-se en el centre cultural de referència d’aquest àmbit associatiu. Així, el divendres 3 es va inaugurar  l’exposició «Patrimoni oblidat, memòria literària» a la Biblioteca Municipal d’Aielo de Malferit i s’hi va poder visitar una mostra de pòsters de projectes realitzats pels centres d’estudis en els darrers anys i veure publicacions recents de tot arreu dels territoris de parla catalana. Posteriorment, es van projectar dos documentals amb les dones com a protagonistes: sobre les dones de la Vall d’Albaida i sobre les dones pastores al Penedès. Un interessant debat posterior va servir de cloenda del dia.

La inauguració oficial fou el dissabte 4 al matí. Membres de les entitats organitzadores, així com representants dels governs de la Generalitat Valenciana i de la Generalitat del Principat i de l’Ajuntament d’Aielo, van donar la benvinguda a l’esdeveniment i van mostrar suport als centres d’estudis. El matí va servir per a conéixer el mosaic Recercat, amb projectes de l’Associació Livemedia per a les Arts i Cultures en Xarxa, de l’IDECO Camp de Túria, de l’Associació Amics de Teulada i l’IECMA i de Connecta Natura. Posteriorment, es va presentar la revista de la FedinesPV Bastida, amb Zequi Castellano, i les actes del XII Congrés de la CCEPC «Associacionisme cultural. Entre el mosaic i les xarxes», a càrrec del professor de la Universitat de València Antonio Ariño.

Durant tot el matí, Bastida Ràdio, amb el suport de la Xarxa d’Emissores Municipals del País Valencià, va estar emetent en directe i enregistrant entrevistes. Després de l’aturada del dinar, es va fer una passejada guiada pel poble, per conéixer algun del seu patrimoni.

Finalment, es va celebrar el debat «Any Fuster, una aproximació des dels diferents territoris de parla catalana», amb la participació de Salvador Ortells, comissari de l’Any Fuster al País Valencià, d’Enric Sòria, comissari de l’Any Fuster al Principat de Catalunya i de Fina Salord, comissària de l’Any Fuster a les Illes Balears i Pitiüses. La taula estigué moderada magníficament per l’historiador Pau Viciano, i va donar pas a un debat amb el públic assistent.

 

X