Els Premis d’Investigació Jove reconeixen la recerca de l’alumnat d’arreu del país

Els Premis d’Investigació Jove reconeixen la recerca de l’alumnat d’arreu del país
14/07/2021 cdmon

El proppassat dijous 8 de juliol es va celebrar la reunió del Jurat Qualificador de la III edició dels Premis d’Investigació Jove que organitzen la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià (FedinesPV) i Escola Valenciana, amb la col·laboració de Caixa Popular i la Institució Alfons el Magnànim.

En aquesta ocasió, han conformat el Jurat Qualificador Manel Pastor i Madalena, com a representant de la FedinesPV, Alexandra Usó Cariñena, com a representant d’Escola Valenciana, Francesc Alós Alabajos, com a representant de Caixa Popular, i Robert Martínez Canet, com a representant de la Institució Alfons el Magnànim.

Després de les deliberacions corresponents, el Jurat Qualificador va acordar atorgar els següents premis per unanimitat:

Treball guanyador en la Modalitat ESO (premi valorat en 500€ i un lot de llibres per al centre)

  • «Estudi textural dels sòls de cultiu a Meliana», d’Anas Belharchi, Dídac Peris, Daniel Caballero, Adam Ponce Mera, Dounia El Azzadi, Adrián López, David Barbón, Anayara Rubira i Marcos Roldán Bonet, de l’IES la Garrigosa (Meliana, l’Horta Nord).

Treballs finalistes en la Modalitat ESO (premi valorat en 100€ cadascun i un lot de llibres per al centre)

  • «Descobrint el sexisme del nostre poble. Un mirada distinta a la Vall d’Uixó», de Paula Queralt Mateo, Sara Melchor Lladser, Maria Queralt Mateo i Paula Salvador González, de l’IES Benigasló (La Vall d’Uixó, la Plana Baixa).
  • «L’educació afecta la salut dels estudiants?», de Laura Blanco Ortiz, Nerea Carreres Magraner, Paula Marí Ballester, Alba Muñoz Cano, Joana Salvador Alemany i Jordi Vila Alepuz, de l’IES Almussafes (Almussafes, la Ribera Baixa).

Treballs guanyadors en la Modalitat Batxillerat (premi valorat en 500€ i un lot de llibres per al centre)

  • Ex aequo. «La resistència antifranquista clandestina: les xarxes comunistes dels anys 40 a les comarques de Castelló», de Matteo Voltolini Alcántara, de l’IES Sos Baynat (Castelló de la Plana, la Plana Alta).
  • Ex aequo. «Proposta de rampa d’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda al nostre centre», Anaisabel Rubio Rubio, Eric Mompó Cañas, Maura García Segui i Abacuc Maiques Domenech, de l’IES Cotes Baixes (Alcoi, l’Alcoià).

Treballs finalistes en la Modalitat Batxillerat (premi valorat en 100€ i un lot de llibres per al centre)

  • Análisis del empaquetado de productos cárnicos», d’Emilio Barea Sanchis, Andrei Raya Bocharnikov, Esteban Ponsoda López i Álex Fitor Segura, de l’IES Andreu Sempere (Alcoi, l’Alcoià).
  • «Generador eòlic elèctric», de Daniel Notario, Luis Clemente, Andreu Gramatge, Marc Gramatge, Jordi Masjuan i Mario Murillo, de l’IES Penyagolosa (Castelló de la Plana, la Plana Alta).

Premi especial al millor treball cooperatiu entre centres (premi valorat en 1.000€ i i un lot de llibres per al centres)

  • «”Señoritas-clarinete”. Primeres dones músics», d’Irina Peñalva Vidal, Sílvia Martínez Navarro, Pau Tudela Cucó i Aitana Mayor Baeza, dels IES Pere d’Esplugues (La Pobla Llarga, la Ribera Alta) i IES Josep de Ribera (Xàtiva, la Costera).

Premi especial al millor treball sobre les dones i les aportacions d’aquestes a la societat (premi valorat en 200€ addicionals)

  • «Descobrint el sexisme del nostre poble. Un mirada distinta a la Vall d’Uixó», de Paula Queralt Mateo, Sara Melchor Lladser, Maria Queralt Mateo i Paula Salvador González, de l’IES Benigasló (La Vall d’Uixó, la Plana Baixa).

Així, en total, han sigut premiats huit treballs d’investigació d’arreu del País Valencià. El Jurat ha manifestat la satisfacció per la creixent participació de l’alumnat en aquesta convocatòria i per l’elevat nivell dels treballs presentats, malgrat les dificultats que encara suposa la pandèmia; per això, ha volgut fer explícit el reconeixement a tots els treballs -sense excepció- que s’han presentat en aquesta edició, i ha encoratjat tant l’estudiantat com el professorat a participar en la quarta edició que correspondrà al cicle escolar 2021-2022.

El Jurat ha recordat la importància de fomentar l’esperit investigador de l’alumnat, la vinculació amb el territori i el foment de la llengua pròpia, i ha demanat a les entitats organitzadores la publicació dels treballs, que no només és un merescut resultat de l’esforç dels i de les joves investigadores, sinó també una valuosa aportació a la societat.

Per altra banda, el lliurament dels premis es farà després de l’estiu, en data i lloc encara per confirmar.

X