Els «Quaderns Arrelant el Territori» es presenten a Olocau

Els «Quaderns Arrelant el Territori» es presenten a Olocau
27/09/2022 cdmon

El dissabte 24 de setembre, el Saló d’Actes de la vila d’Olocau acollí la presentació dels Quaderns Arrelant el Territori: la serra Calderona i els voltants. Aquest és el primer d’una sèrie de Quaderns que pretenen recollir en paper la feina que fa l’Associació Arrelaires, que consisteix en mapejar els coneixements tradicionals associats a la transformació artesanal de les primeres matèries locals. Una feina que han fet a la serra Calderona i els voltants durant la primera meitat del 2022.

Així, en una sala gairebé plena, l’alcalde d’Olocau Antonio Ropero donà la benvinguda als i les assistents, i tot seguit parlaren Xelo Tomàs, presidenta de l’IDECO Camp de Túria i el director tècnic de la Federació d’Instituts d’Estudis del PV, que mostraren l’agraïment a les Arrelaires per la feina i per la publicació.

Després d’una explicació de la feina que han fet i dels continguts del Quadern, hi hagué temps per a les intervencions de les persones assistents, moltes de les quals impulsen projectes en la zona i han sigut entrevistades per les Arrelaires per a aquest projecte. Un debat interessant sorgí al voltant de les problemàtiques i de les virtuts de la producció artesanal.

Per acabar, una mostra d’objecte que es fan de manera artesanal i un tast de productes gastronòmics serví d’excusa ideal per a continuar la trobada i aprofundir en els contactes i continuar els debats.

 

Quaderns Arrelant el Territori: La serra Calderona i els voltants

Les seixanta pàgines d’aquest quadern, elaborat per les Arrelaires i editat per la Federació d’Instituts d’Estudis del PV, inclouen una entrevista a l’olocauí Ferran Zurriaga, incansable lluitador pel patrimoni local i comarcal, per la llengua i per l’educació pública i compromesa; un resum del mapejat realitzat en la zona (amb un mapa per situar les experiències de manera visual) i unes reflexions sobre l’estat i les problemàtiques d’aquestes iniciatives. Hi ha, també, una mostra d’algunes experiències d’organització per fer front als reptes d’aquest tipus de produccions artesanals, tant dels Països Catalans, com de més enllà. El llibret ha estat delicadament dissenyat i maquetat per l’estudi JoanRojeski.

L’edició del Quadern ha sigut possible gràcies a la col·laboració de la Conselleria de Cultura, Educació i Esports i a la Institució Alfons el Magnànim, de la Diputació de València.

Si en voleu alguna còpia, poseu-vos en contacte amb arrelaires@gmail.com o federacioidecos@gmail.com i us direm com podeu aconseguir-la.

X