La 10a Trobada de Pedra Seca serà aquest octubre al Pinós (el Vinalopó Mitjà)

La 10a Trobada de Pedra Seca serà aquest octubre al Pinós (el Vinalopó Mitjà)
21/06/2019 cdmon

Pinós, Vinalopó Mitjà.

L’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) ha escollit la localitat del Vinalopó Mitjà, el Pinós, per celebrar els seu congrés bianual, que tindrà lloc els dies 18, 19 i 20 d’octubre.

Aquesta serà la primera Trobada (com formalment anomenen el congrés) després del reconeixement d’aquesta tècnica de construcció –o art¬– com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco. Prèviament, s’han celebrat Trobades a Manresa (2002), Torroella de Montgrí (2004), Barcelona (2005), Sitges (2007), Mallorca (2009), Vilafranca (dels Ports) (2011), Les Preses (2013), Calaceit (2015) i Pont de Vilomara / Mura / Talamanca (2017).

El Pinós, així com altres localitats del sud del País Valencià, conserva encara molts exemples de construccions de pedra seca, com són els més d’un centenar de «cucos», quilòmetres de ribes, a més d’altres estructures i construccions lligades al món rural. Aquesta localitat del Vinalopó, a més a més, ha destacat per les iniciatives de catalogació i conservació d’aquest patrimoni, impulsades tant per l’associacionisme com per l’administració.

D’altra banda, el congrés d’enguany s’organitzarà al voltant de quatre eixos temàtics, per als quals ja s’ha obert el termini de presentació de ponències. Són els següents: «Pedra seca heretada»: Estudis de patrimoni material i immaterial, conservació, eines innovadores, etc.; «Construir en pedra seca avui. Ofici i alternatives d’ocupació»: Experiències realitzades per a la recuperació de l’ofici, formació i sortides professionals de la tècnica de la pedra de seca. Noves construccions i restauració; «Gestió patrimonial de la pedra seca»: Experiències públiques i privades abans i després de la declaració de la Unesco; «El futur de la pedra seca»: Posada en valor del patrimoni cultural: turisme, educació, medi ambient, agricultura, etc.

Més informació: https://trobadapedraseca.es/

X