La Universitat i els centres d’estudis debaten sobre les xarxes territorials al PV

La Universitat i els centres d’estudis debaten sobre les xarxes territorials al PV
06/10/2021 cdmon

La Facultat de Geografia i Història va acollir el divendres passat la Trobada Universitat de València / centres d’estudis. En aquesta ocasió -que ja n’és la desena!- els i les representants dels centres d’estudis i de l’acadèmia van analitzar i debatre sobre les «Xarxes territorials».

La jornada la va inaugurar la rectora de la Universitat M. Vicenta Mestre, seguida de Paco Alós, director de Relacions Institucionals de Caixa Popular, i el degà de la Facultat amfitriona Josep Montesinos. Jorge Hermosilla, vicerector de Projecció Territorial i Societat i Josep V. Frechina, president de la FedinesPV, pronunciaren les paraules de benvinguda de les dues entitats organitzadores.

Les quatre sessions de la Trobada van servir per a conéixer diverses experiències actuals que tenen lloc arreu del País Valencià. Des de les xarxes urbanes (i com han quedat afectades per la pandèmia), passant per les cooperatives, les iniciatives solidàries, els centres de formació del professorat (CEFIRE) o l’experiència d’Escola Valenciana, fins als mateixos centres d’estudis, la Trobada va servir per a analitzar i reflexionar sobre el paper d’aquestes xarxes.

Per part dels centres d’estudis, es va poder aprofundir en les experiències de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) i del Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA); així mateix, es va poder recuperar l’experiència de l’Espai Enric Valor, un projecte que va agrupar diversos centre d’estudis i altres entitats culturals de les comarques del sud del País Valencià. Per últim, la Federació d’Instituts d’Estudis del PV va exposar la seua història i una xicoteta anàlisi dels centres d’estudis que la composen.

Vora un centenar de persones s’hi havien inscrit, per bé que moltes d’elles per a fer el seguiment per streaming. Entre els i les assistents físics, cal destacar la presència de Viqui Almuni, vicepresidenta de l’IRMU i recentment nomenada delegada de Cultura a les Terres de l’Ebre.

La cloenda de l’acte, amb el vicerector i el president de la FedinesPV, serví per constatar la necessitar de reforçar les xarxes a tots els àmbits. Però també fou el moment per a fer autocrítica i encomanar-se mútuament a unes millors jornades de cara a les properes edicions. Unes properes edicions en què el vicerector, que ens ha acompanyat durant tots aquests anys, ja no hi serà, com anuncià ell mateix a l’acte.

Pel que fa a les ponències, ja han estat publicades en un volum que es va repartir als i a les assistents i que es presentarà properament a la Fira del Llibre de València.

X