L’associacionisme cultural a debat en el XII Congrés de la CCEPC

L’associacionisme cultural a debat en el XII Congrés de la CCEPC
12/06/2020 cdmon

La Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) ha fet pública la programació del XII Congrés, que portarà per títol «Associacionisme cultural. Entre el mosaic i les xarxes» i que tindrà lloc els dies 6 i 7 de novembre a Tarragona i Reus.

L’objectiu de la trobada és aprofundir i reflexionar sobre el paper de l’associacionisme cultural en la nostra societat al llarg de la història. És per això que s’hi han establert tres àmbits d’estudi: associacionisme cultural i sociabilitat, associacionisme cultural i poders, associacionisme cultural, identitats i coneixement.

Així, el congrés començarà el divendres 6 amb la conferència d’obertura Associacionisme i sociabilitat cultural. Catalunya / Espanya, a càrrec de Ramon Arnabat i María Zozaya, professors de la URV i la Universidade de Évora respectivament. En el primer dels àmbits, les ponències principals seran a càrrec d’Elvira Asensi (UV) i Xavier Ferré (Centre de Lectura de Reus), qui plantejaran la capacitat que tenen les entitats per representar una comunitat i canalitzar-ne les demandes. La lectura de les comunicacions anirà a càrrec d’Albert Ghanime (UB).

El dissabte 7, la sessió del matí es dedicarà a l’associacionisme cultural i els poders i tindrà com a ponents a Pere Baltà (Ens de l’Associacionisme Cultural Català) i Antonio Ariño (UV), qui reflexionaran sobre el rol social de les entitats culturals, tant com a contrapoder a les institucions públiques o com a xarxa de suport legitimador de les ideologies dominants. Oriol Fort, membre de la CCEPC, llegirà les comunicacions presentades sobre aquesta temàtica.

El tercer i darrer àmbit del congrés s’abordarà el dissabte de vesprada amb les ponències de David Cao  i Manel Santana (UIB). Meritxell Ferré (URV) serà l’encarregada de les comunicacions d’aquest àmbit. El mateix dissabte, com a cloenda del congrés, hi haurà una taula rodona amb el títol Cap al futur, que comptarà amb la participació d’Andreu Ginés (FedinesPV), Guillem Carreras (Ens de l’Associacionisme Cultural Català) i Esther Oliver-Grasiot (UOC).

Les propostes de comunicacions pels tres àmbits del congrés es poden presentar fins al 17 de juliol al correu ccepc@iec.cat, indicant el títol i aportant un resum que no superi els mil caràcters.

El congrés Associacionisme cultural. Entre el mosaic i la xarxa està organitzat per la CCEPC, l’Institut Ramon Muntaner, la Universitat Rovira i Virgili, el Centre de Lectura de Reus, i la Generalitat de Catalunya i compta amb la col·laboració de la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià.

En aquests enllaços trobareu:

el tríptic de les jornades

butlleta d’inscripció

 

X