L’encesa de torres, talaies i talaiots al País Valencià

L’encesa de torres, talaies i talaiots al País Valencià
02/02/2022 cdmon

El proppassat dissabte 15 de gener es va celebrar la sisena edició de l’Encesa de torres, talaies i talaiots en defensa dels drets humans i del patrimoni. L’acte consistí en la lectura d’un manifest unitari escrit per Maria del Mar Bonet, la interpretació del «Viatge a Ítaca» de Lluís Llach i l’encesa sincronitzada de bengales i pots de fum a les torres que s’hi van sumar.

L’objectiu principal de la iniciativa és denunciar la vulneració dels drets humans que es produeix a la Mediterrània, especialment amb la tràgica mort de persones que l’intenten creuar fugint de la misèria i les guerres, però també reclamar més atenció al patrimoni. En paraules de Maria del Mar Bonet: “Que les cançons siguin com les flames de les alimares i il·luminin els camins per terra, mar i aire, fent de la nostra vida un cant a la llibertat i el coratge. Que no s’apaguin mai i ens ajudin a trobar els camins per la pau”.

Aquesta és una iniciativa sorgida a la localitat de Marratxí l’any 2017 i que actualment impulsa i coordina el Consell Insular de Mallorca amb la col·laboració de moltes altres entitats d’arreu del litoral mediterrani. Als territoris de parla catalana, l’Institut Ramon Muntaner ha coordinat la participació de nou poblacions de del Principat, el País València i la Franja de Ponent. Les poblacions del PV que s’hi han sumat en aquesta ocasió han sigut Orpesa, a la Plana Alta, Moncofa, Xilxes i Almenara, de la Plana Baixa i Teulada, a la Marina Alta. Les quatre primeres sota la coordinació d’Amnistia Internacional, mentre que a Teulada se n’ha encarregat l’Associació Amics de Teulada, amb la col·laboració de l’IRMU i de la Federació d’Instituts d’Estudis del PV.

Des de la Federació emplacem a les entitats a sumar-se a la iniciativa, per aconseguir que l’any que ve, l’Encesa s’estenga arreu del PV, tant per la costa com l’interior, per poder començar l’any amb un clam en defensa de les vides humanes i del nostre patrimoni.

X