L’exposició Patrimoni contra les cordes s’inaugura en una jornada reivindicativa

L’exposició Patrimoni contra les cordes s’inaugura en una jornada reivindicativa
21/12/2020 cdmon

L’exposició Patrimoni contra les cordes es va inaugurar el proppassat divendres 18 de desembre al Castell d’Alaquàs, en un acte reivindicatiu del patrimoni i dels centres d’estudis.

Així, la majestuosa sala de la Xemeneia del Castell d’Alaquàs –joia arquitectònica del renaixement del País Valencià– fou l’escenari triat per a presentar aquesta important iniciativa dels centres d’estudis locals i comarcals, que vol alertar sobre l’estat d’emergència d’algun del nostre patrimoni, amenaçat tant pel model de desenvolupament econòmic, com per la deixadesa de les institucions.

Tot i que l’aforament estava limitat a causa de les normes sanitàries, els i les assistents van omplir la sala d’un caliu propi de les ocasions especials, amb persones representants de diverses institucions i d’arreu de les comarques. Ezequiel Castellano, representant del Centro de Estudios La Serranía en la Junta Directiva de la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià (FedinesPV), exercí de conductor de l’acte i donà la benvinguda i la paraula als i les diverses ponents.

Així, en primer lloc, prengué la paraula l’alcalde d’Alaquàs Toni Saura, que va recordar la importància de mantindre viu el patrimoni i d’aconseguir que la ciutadania se’ls faça propi, de manera que s’impedisca la seua degradació o desaparició. Va posar com a exemple el mateix Castell d’Alaquàs, que hui en dia és un centre neuràlgic de l’activitat cultural, educativa i social del municipi. Alhora, es va mostrar satisfet de poder acollir al Castell al centre d’estudis comarcals de l’Horta Sud i a la FedinesPV.

Tot seguit, Vicent Moreno, el subdirector general del Llibre, Arxius i Biblioteques de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports, va insistir en la important tasca que realitzen els centres locals i comarcals. Va recordar que les persones que en formen part són sovint persones cabdals i centrals en els respectius municipis i comarques, i que compten amb un important reconeixement social gràcies a la constant implicació en els problemes locals. Aquest reconeixement  també es trasllada a les institucions, ja que des de l’actual govern sempre s’ha tingut clara la necessitat de donar suport a aquest particular teixit associatiu.

En la següent intervenció, Rosa Dasí, presidenta de l’Institut d’Estudis Comarcals del Camp de Túria, va emplaçar els centres d’estudis a ajuntar esforços i a coordinar-se per a continuar creixent i per a donar més força a les seues reivindicacions pròpies i dels territoris. Va recordar que aquestes entitats no només se centren en la defensa del patrimoni, sinó que treballen per difondre un valors socials i culturals imprescindibles per a la convivència.

Alfred Ramos, president de l’Instituts d’Estudis de l’Horta Sud, fou el següent en prendre la paraula i va demanar que les institucions públiques donaren un major suport als centres d’estudis locals i comarcals i va posar com a model l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), la fundació dels centres d’estudis de parla catalana, que rep un important suport institucional al Principat de Catalunya. Alfred Ramos va recordar que el centre que representava havia rebut enguany el premi Recercat en reconeixement a la trajectòria i tasca que desenvolupa, i que és el primer dels centres comarcals que es va crear després del franquisme.

De fet, els representants de l’IRMU i de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana havien d’haver participat a l’acte, però les noves restriccions causades per l’empitjorament de la pandèmia van impedir, a última hora, que pogueren acudir-hi.

Per últim, el president de la Federació d’Instituts d’Estudis del PV Josep V. Frechina va manifestar la satisfacció per la celebració de l’acte, que va definir com un punt d’arribada i com un punt de partida alhora. Un punt d’arribada perquè és el resultat de molts esforços i d’uns principis que es va plantejar la FedinesPV en els seus orígens; un punt de partida, perquè l’exposició no només començarà a recórrer les comarques i els municipis valencians, sinó perquè també ha de suposar un salt qualitatiu en la vertebració i organització dels centres d’estudis i de la seua capacitat d’acció. Josep V. Frechina va recordar que, sovint, són els centres d’estudis els primers en assenyalar aquells elements que es troben en perill de desaparició, i que, en ser assenyalats, esdevenen patrimoni pròpiament i són subjectes a la protecció i el reconeixement socials.

En nom de la FedinesPV, Josep V. Frechina va agrair el suport als diferents representants institucionals que hi havien pres la paraula prèviament, així com també als representants d’altres institucions com Escola Valenciana o Caixa Popular, que col·laboren amb la FedinesPV en diversos projectes; i també a la Diputació de València, que fou la primera que li prestà ajuda  després de diversos lustres de marginació institucional.

X