Nit de reconeixement per als i les joves investigadores

Nit de reconeixement per als i les joves investigadores
25/10/2021 cdmon

El passat divendres 22 d’octubre, el Castell d’Alaquàs tornà a ser un punt de trobada de les comarques valencianes. En aquesta ocasió, amb motiu de l’acte de lliurament dels III Premis d’Investigació Jove, que va aplegar alumnes de huit centres educatius del País Valencià, des d’Alcoi a Castelló de la Plana, passant per la Vall d’Uixó, la Pobla Llarga, Almussafes o Meliana.

Les condicions meteorològiques van impedir celebrar l’acte al claustre del palau, així que fou la Sala Xemeneia la que s’omplí de gom a gom per a oonéixer i reconéixer els treballs guanyadors. Hi acudiren també representants de l’Ajuntament d’Alaquàs i de la conselleria d’Educació, a banda dels representants de les entitats organitzadores: Escola Valenciana, Caixa Popular i la Federació d’Instituts d’Estudis del PV, (la Institució Alfons el Magnànim no hi va poder ser perquè l’acte coincidia amb el lliurament dels Premis València).

L’acte fou presentat per la periodista Teresa Rodríguez, qui donà la benvinguda i pronuncià unes paraules de felicitació i agraïment a l’alumnat i professorat que ha participat en la convocatòria. Tot seguit, cedí el faristol a la regidora María Ángeles Espert Bosch, en representació del la vil·la amfitriona, que lliurà el guardó de finalista en la Modalitat ESO i el remi especial al millor treball sobre les dones i les aportacions d’aquestes a la societat a la investigació de l’IES Benigasló (La Vall d’Uixó, la Plana Baixa) «Descobrint el sexisme del nostre poble. Un mirada distinta a la Vall d’Uixó».

El següent torn fou per al director de Responsabilitat Social i Relacions Institucionals de Caixa Popular, Paco Alòs Alabajos, qui lliurà el guardó al guanyador en la Modalitat ESO al treball «Estudi textural dels sòls de cultiu a Meliana» de l’IES la Garrigosa (Meliana, l’Horta Nord).

La secretària d’Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua Alexandra Usó Cariñena va prendre la paraula seguidament per lliurar el premi especial al millor treball cooperatiu entre centres que han realitzat alumnes de l’IES Pere d’Esplugues (La Pobla Llarga, la Ribera Alta) i de l’IES Josep de Ribera (Xàtiva, la Costera), i que porta per títol: «”Señoritas-clarinete”. Primeres dones músics».

La directora general d’Innovació Educativa i Orientació Reis Gallego Perales fou l’encarregada de lliurar els dos primers premis en la Modalitat Batxillerat, que van ser concedits ex aequo pel Jurat Deliberador. Es tracta dels treballs «La resistència antifranquista clandestina: les xarxes comunistes dels anys 40 a les comarques de Castelló», d’un alumne de l’IES Sos Baynat (Castelló de la Plana, la Plana Alta) i «Proposta de rampa d’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda al nostre centre», realitzat per alumnes de l’IES Cotes Baixes (Alcoi, l’Alcoià).

Per últim, el president de la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià Josep V. Frechina i Andreu fou l’encarregat de lliurar els guardons als treballs finalistes «L’educació afecta la salut dels estudiants?», IES Almussafes (Almussafes, la Ribera Baixa), en la Modalitat ESO i «Análisis del empaquetado de productos cárnicos», IES Andreu Sempere (Alcoi, l’Alcoià), en la Modalitat Batxillerat.

Els i les alumnes reberen cadascú un diploma que els i les acredita com a guanyadores i finalistes; a més, les persones representants dels centres educatius van rebre un lot de llibres, amb títols, principalment, de les col·leccions de la Institució Alfons el Magnànim.

La trobada va cloure amb una foto col·lectiva de tots i totes les premiades al claustre del Castell.

X