Publicats els treballs guanyadors dels II Premis d’Investigació Jove

Publicats els treballs guanyadors dels II Premis d’Investigació Jove
08/03/2021 cdmon

El número especial de Bastida amb les treballs guanyadors dels II Premis d’Investigació Jove ja ha vist la llum. El número s’hauria d’haver publicat al llarg del 2020, però els diferents entrebancs generats per la pandèmia n’han endarrerit el procés.

«Propostes per a millorar la producció d’energia renovable d’Alcoi», d’Andrei Raya, i «Gelotofòbia», de Laura Carbonell, són els dos treballs guanyadors de l’edició dels premis de l’any passat i que ara arribaran als instituts del País Valencià amb el format de Bastida. En breu també estaran disponibles en versió digital al nostre web.

Tot seguit us deixem les paraules del president de la Federació d’Instituts d’Estudis que acompanyen els treballs:

 

La revolució tecnològica, la globalització dels referents culturals i la profunda interiorització del marc de pensament neoliberal esdevingudes en les darreres dècades han acabat configurant una societat altament contradictòria: la hiperconnexió de què gaudim ens serveix per a reforçar els corrents individualistes; l’accés a la informació universal ens confina en una bombolla de coneixement fragmentat i governat per obscurs algoritmes; la ubiqüitat de les pantalles ens aïlla de l’entorn, ens desarrela del territori, ens suscita una progressiva i perversa deslocalització sentimental.

Des de la FedinesPV creiem que la societat civil necessita articular iniciatives que impugnen o, si més no, facen de contrapés a aquestes tendències i, per això, amb la complicitat d’Escola Valenciana i el suport de la Generalitat Valenciana, de Caixa Popular i de la Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València, hem volgut convocar els Premis d’Investigació Jove que arriben ací a la seua segona edició.

Uns premis que, contra l’individualisme imperant, volen posar l’accent en la recerca com a paradigma d’acció d’intel·ligència col·lectiva i d’encalç del benefici comú; com a estímul del pensament crític i del treball cooperatiu; com a invitació a girar la mirada cap a l’entorn més pròxim; com a esperó de la passió per la creació de coneixement, per la cerca de respostes a velles i noves preguntes, per la proposta de solucions i alternatives a problemes complexos.

En aquest sentit veiem els Premis d’Investigació com a catalitzadors del talent juvenil que acullen els nostres col·legis i instituts i, alhora, com a una eina de construcció de futur.

Aquests plantejaments podrien suggerir que conceben els premis com un mitjà, com una llavor que se sembra amb l’expectativa de la collita. Però, ben mirat, això només seria un benefici col·lateral de la iniciativa. Com reflecteixen molt bé els dos treballs guardonats en aquesta edició, els premis són, primer que res, una finalitat en ells mateixos, un fruit madur acabat de collir: els nostres joves investigadors arriben amb les llibretes netes de prejudicis i de consignes, la seua mirada té una puresa i una frescor irrepetible i les seues idees, molt sovint, es belluguen fora del marc conceptual que les podria coartar. Per això les seues aportacions són, com ara mateix podreu constatar, tan valuoses i necessàries. Ens nodreixen avui i ens regalen esperança per demà.

«II Premis d’Investigació Jove: llavor i fruit», Josep Vicent Frechina, Bastida especial, primavera de 2021.

X