Un centenar de persones participen en el II Congrés Internacional dels Jocs en la Història

Un centenar de persones participen en el II Congrés Internacional dels Jocs en la Història
14/11/2019 cdmon

La població de Castelló de la Plana ha acollit aquest cap de setmana del 8 al 10 de novembre el II Congrés Internacional: Els Jocs en la història, que enguany porta com a subtítol “La Diversitat lúdica a l’escola i al temps lliure”. L’objectiu de les ponències i comunicacions que s’hi han presentat és parlar del joc en totes les seues vessants i des des diferents perspectives i disciplines, tant en el temps d’oci com en un marc més reglat com és l’educatiu.

Un total de 100 persones han participat en aquesta part més científica del Congrés de dos dies de durada, mentre que el diumenge el poble de Sant Mateu ha acollit la part més pràctica i lúdica amb el Festival Maestrat Games. En aquest cas, entitats i participants de diferents regions com el País Valencià, les Illes Balears, el Principat o l’Aragó han coordinat diferents jocs i tallers com ara de birles, de pilota valenciana, de la bandera, de dòlit, de la morra…

Pel que fa al congrés, organitzat per la Universitat Jaume I (UJI), l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i l’Associació Cultural La Tella, ha tractat, com hem dit, diferents aspectes del joc en l’àmbit d’oci, educatiu i de festa. Entre altres s’hi ha parlat del joc com a eina educativa en el temps lliure, com un element inclusiu i imprescindible per al desenvolupament de la salut física i mental de la persona, com a patrimoni cultural immaterial, dels jocs de taula a l’educació reglada, del joc tradicional, de la seua relació amb la diversitat cultural, del joc al llarg de la història, i també s’hi han comparat manifestacions lúdiques de diferents regions.

La inauguració del congrés tingué lloc el divendres 8 de novembre i anà a càrrec de la vicerectora d’Estudiantat i Compromís Social de la UJI, Inmaculada Rodríguez Moya; del regidor d’Educació de l’Ajuntament de Castelló, Francesc Mezquita, i de la directora de l’IRMU, M. Carme Jiménez. La conferència inaugural fou a càrrec de Soumitra Mandal, de la Mekelle University a Etiòpia, qui, després de mostrar una gran varietat de jocs d’Àfrica i d’Àsia, va destacar que cada cop més els infants estan perdent l’interès en els jocs tradicionals enfront un altre tipus d’entreteniment, com ara els videojocs. Segons Mandal, això fa que també es perdin les destreses físiques i mentals i els valors que es treballen amb la pràctica dels jocs tradicionals. És per això que Mandal ha fet una crida a motivar els xiquets i xiquetes que practiquen aquests jocs per tal que no desaparegui aquesta riquesa patrimonial.

Text elaborar a partir de l’article original a www.irmu.org.

X